Luke 8: Poppa Lars med studio på Tvibit

Skrevet av: Silje Olsen Engenes, informasjonsansvarlig

I dagens luke av Tvibits adventskalender presenterer vi en av våre leietakere på huset, Poppa Lars! Hans fulle navn er Lars Audun Sandness, kjent fra den nord-norske hiphop-gruppa Tungtvann. Han har sitt studio i 2. etasje på Tvibit.  

Poppa Lars vokste ikke opp i Tromsø, men kom tilflyttende i 2008. Gjennom Tvibit-miljøet fikk han tilgang til studiolokaler (den gang i Mellomvegen) og fikk dermed et tett forhold til Tvibit. Selv om han i dag ikke har noe spesifikk tilknytning til det som skjer på huset, møter han folkene og opplever stemninga hver dag.

Musikk i over 23 år

I mange år var Poppa Lars en del av et utøvende band med Tungtvann. Han endret fokus da han flyttet til Tromsø hvor han begynte å drive mer som en mikstekniker og etter hvert mastring for de som ville ha hans touch på ting. 

Ironisk nok sitter jeg i dag og forbereder musikk til Tungtvann-show som vi skal ha i Bodø rett før jul og i Oslo rett etter jul. Nå er jeg tilbake til å være utøvende artist for en begrenset tidsperiode.  

Til opplysning er Rockefeller allerede utsolgt, det synes Poppa-Lars er stas!

Musikken har vært en del av Poppa Lars liv siden begynnelsen av år 2000. Det er dette som har vært hans virke, og som frilanser har det tatt mye av tiden hans.

Det er altoppslukende, og det sies jo at hvis man ikke er interessert i en 09-17 jobb så kan man bare bli frilanser for da jobber du døgnet rundt. Det har jeg gjort i mange år, nå er jeg flinkere på å skille det. Det er klart at jeg er engasjert i musikken mer enn bare fra et teknisk synspunkt, så jeg blir følelsesmessig engasjert og grepet av alt jeg gjør. Det kan man ikke bare slå av når man går hjem klokka fem.  

«I mange år hadde vi ikke musikkanlegg hjemme fordi jeg fikk så mye lyd og input og påfyll i hodet og sjel når jeg var i studio, så når jeg kom hjem ville jeg ha det stillere.»

Til glede for resten av familien har de i senere tid anskaffet musikkanlegg.

I jula lager Poppa Lars maten

Det nærmer seg jul og flere forberedelser skal gjøres. For Poppa Lars kommer julestemninga når familien er samlet, juletreet er pynta og julematen serveres. Han har likevel ikke tenkt å ta seg helt fri.

Jeg deltar i juleforberedelsene i familien og lager all maten, ellers er det å jobbe litt ekstra opp mot jula slik at jeg kan ta fri i romjula. Noen av dagene skal jeg innom å gjøre noen endringer i studio, så det blir aldri helt fri.  

Også helt til slutt - Poppa Lars sitt beste tips til de som vil starte karriere innen musikk:

Jeg tror at mitt beste tips er at hvis målet ditt er å lage en karriere så er du allerede på ville veier. Som artist er jeg veldig opptatt av at du må ha noe å si, noe du ønsker å fortelle eller uttrykke, om det er gjennom musikk, skrive ting, eller male ting, hvordan som helst form for kunst du ønsker å drive med, så tror jeg at det er den indre trangen til å formidle er det som må være drivkraften. Også får man heller lære seg de tekniske tingene og gjøre de tingene som gjør at du blir en utøvende artist, det er helt greit å lære seg, det tar tid, det krever innsats, men så lenge du har det engasjementet og lysten i bunn så har du gjort den tyngste jobben. Resten er lett å lære seg.  

—————————————————————————————————————————————————
ENGLISH SUMMARY:

Poppa Lars didn't grow up in Tromsø but moved there in 2008. Through the Tvibit community, he gained access to studio spaces (back then in Mellomvegen) and thus developed a close relationship with Tvibit. Although he currently doesn't have any specific affiliation with what's happening in the house, he interacts with people and experiences the atmosphere every day.

For many years, Poppa Lars was part of a performing band with Tungtvann. He shifted his focus when he moved to Tromsø, where he began working more as a mixing engineer and eventually mastering for those who wanted his touch on things.

Music has been a part of Poppa Lars' life since the early 2000s. This has been his profession, and as a freelancer, it has taken up much of his time.

"It's all-consuming, and they say that if you're not interested in a 9-to-5 job, you can just become a freelancer because then you work around the clock. I've done that for many years; now I'm better at separating it. Of course, I'm involved in music more than just from a technical standpoint, so I become emotionally engaged and captivated by everything I do. You can't just turn that off when you go home at five."

Mia Eriksen