Fra Abu Dhabi til Norge: Kunstneren Phoebe Jaspé finner seg til rette på Tvibit

Hvem er Phoebe?

Phoebe Jaspé, er en kunstner med mastergrad i Fine Art ved Kunstakademiet på UiT, Norges arktiske universitet. Hun har gjennomgått en bemerkelsesverdig reise fra Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater, til Norge. Født og oppvokst i nærheten av Dubai, har Phoebe utforsket verden og latt seg inspirere av ulike kulturer og miljøer.  


Hun har blitt et ansikt man kan se ofte her på Tvibit. Phoebe har siden senhøsten 2023 hatt kontorplass på vår avdeling Kreativ Teknologi hvor hun jobber med sine prosjekter. Hun har vært bosatt i Tromsø siden 2020. 

Fra Midtøsten til Europa 

Phoebe beskriver sin oppvekst i Abu Dhabi som en tid preget av mangfold og internasjonalitet. Hun deltok på internasjonale skoler og fikk en grundig forståelse av ulike kulturer og perspektiver. Etter å ha tilbrakt tiår i Midtøsten, tok Phoebe det dristige steget med å studere film og medier i Storbritannia. 

Etter å ha fullført studiene sine, vendte Phoebe tilbake til Dubai, der hun fikk seg jobb innen reklamebransjen. Hun beskriver denne perioden som både utfordrende og givende, og det var her hun virkelig begynte å utforske sitt kunstneriske potensial. Gjennom å arbeide med ulike reklameprosjekter fikk Phoebe verdifull erfaring innen visuell kommunikasjon og historiefortelling. 

– Min tilnærming til kunst er å alltid utforske nye horisonter og eksperimentere med ulike medier. Gjennom mine prosjekter søker jeg å skape noe som er både utfordrende og meningsfullt, og jeg er stadig på jakt etter nye måter å uttrykke meg på gjennom kunst. 

Mulighetene i Nordens Paris og USA 

 

Phoebes liv tok imidlertid en ny vending da hun bestemte seg for å utforske nye horisonter. Etter å ha utforsket både Island og London, fant hun til slutt sitt hjem i Norge. Her har hun dykket ned i en rekke kunstneriske prosjekter, fra filmredigering til videospillutvikling. 

I dag er Phoebe en aktiv deltaker i den norske kunstscenen, og hennes arbeid er kjent for å være innovativt og utforskende. Hun er spesielt interessert i å utforske grensesnittet mellom teknologi og kunst, og hennes prosjekter utforsker ofte temaer som kunstig intelligens og virtuell virkelighet. Derfor er det utrolig kult at hun er her på huset og samarbeider med våre flinke folk på Kreativ Teknologi.  

– Min reise har vært preget av mangfold og utforskning, og jeg fortsetter å utfordre grensene for hva kunst kan være, forteller hun.  

Phoebes mangfoldige tilnærming til kunst har gjort henne til en ettertraktet stemme i det norske kunstmiljøet, og hennes arbeid har blitt vist på en rekke utstillinger og festivaler over hele landet.  

Mot slutten av 2022 ble hun også innvilget en 10-års B1/B2-forretningsmulighet for å delta på vitenskapelige, pedagogiske, profesjonelle eller forretningsmessige konvensjoner eller konferanser i USA. 

Ulike prosjekter: 

  • I was listening to you (Jeg hørte på deg) (2022), Tromsø Kunstforening.  
    Lavendelmelk, Kunstutstilling: 

Hun ble tildelt Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH), Juryens begrunnelse: ‘Phoebe Jaspe's kunstverk er en spennende visuell verden bestående av flere elementer man kan fordype seg i. Vi liker visjonene av glitches i en skummel fremtid som hun presenterer gjennom en kombinasjon av skulptur og digital media.’

  • Protospaceman (2023): En kortfilm som Phoebe har redigert. Dette prosjektet demonstrerer hennes ferdigheter innen filmproduksjon og redigering. Hun bruker for øyeblikket AI-verktøy for å eksperimentere med noen scener. 

  • Blue Sungazer (2024): Et prosjekt der Phoebe samarbeider om å blande virtuell produksjon og karakterutforskning. Dette viser hennes evne til å eksperimentere med forskjellige kunstformer og teknologier. 

  • Time Tussle (2024-pågående utvikling) - Utvikling av videospill: Phoebe har også dykket inn i spillindustrien og samarbeidet med utviklere for å lage et videospill. Dette viser hennes mangfoldige tilnærming til kunst og hennes evne til å utforske nye medieplattformer. Det innledende spillprototypen ‘Clown Juice’ ble utviklet på 3 dager under Global Game Jam, Tromsø 2024. Time Tussle ble nylig tildelt Tvibitstigen. 

ENGLISH VERSION HERE.

Silje Olsen