Bifrost Ungdomsteater med forestilling på Kulturhuset

BIFROST:
En fritidsgruppe som skriver teaterstykker som ikke har blitt skrevet før.  

Produksjonsteam:  
Sol Isak Schackt – produsent, rekvisitør og kostyme 
Frida Lund Kielland – regi, manus og skuespiller 
Sam Rødseth Bang Hansson – regi og media
Helle Hergot – scenograf   

Høsten 2023 fikk ungdomsteatergruppen Bifrost støtte fra Tvibitstigen til å sette opp teaterstykket «Da alle forsvant». Tidligere har gruppen også fått støtte til et annet prosjekt «Underverdenens verste drittsekk».  

Bifrost har øving på Tvibit én gang i uka, her får de mulighet til å gå gjennom materiale, planlegge og gjøre alt klart til forestillingen som skal være 26. og 27. april på Lille Scenen på Kulturhuset. Gruppen ledes av ungdommene Sol Isak Ruiz Schackt (17) og Frida Lund Kielland (16) som begge går musikk, dans og- dramalinja ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø.

– Vi er veldig opptatt av det kreative uttrykket, og selv om vi er en amatørteatergruppe så skal det være ordentlig og det ligger mye arbeid i produksjonen, forteller Frida, som har skrevet selve stykket.  

Starten på Bifrost 

Da Sol og Frida gikk på ungdomsskolen for 2 år siden, hadde de et fag som het produksjon for scene, de fikk i oppgave å skulle finne på noe å gjøre det neste halvåret. De to ungdommene pratet sammen og ville lage et teaterstykke, en tragisk komedie.   

– Ja det ble ikke helt det da, men det var starten på det første stykket vårt, Underverdenens verste drittsekk. Jeg begynte å skrive etter en idémyldring. Også pitchet vi ideen til læreren vår som syntes det var kult, sier Frida.  

De fant så ut at de ønsket å søke støtte av Tvibitstigen, slik at de kunne vise stykket sitt til flere. Det ble et privat prosjekt for de to.  

Da måtte de finne ut av ting selv, og bestemte seg for å sette opp stykket høsten 2022. Jobben med å finne folk til stykket startet i teatermiljøet.  

– Det var mye som bare falt på plass. Vi fikk støtte, og jeg begynte å sende e-post til alle scenene i byen for å høre hvem som var billigst. Så fikk jeg et tilbud fra Kulturhuset om å bruke lille scenen gratis, forteller Sol.  

Hele Bifrost gruppa samlet, øverst fra venstre: Eri/Aurora og Frida. På sofaen fra venstre: Sam, Trygve, Ella-Ingeborg, Ada og Helle. På gulvet fra venstre: Kai og Sol.

DA ALLE FORSVANT

Hele Bifrost gruppa samlet, øverst fra venstre: Eri/Aurora og Frida. På sofaen fra venstre: Sam, Trygve, Ella-Ingeborg, Ada og Helle. På gulvet fra venstre: Kai og Sol.

Frida og Sol nølte ikke med å starte på et nytt prosjekt. Og Frida satte i gang med å skrive om seks ungdommer som plutselig er de eneste igjen i hele verden, de tenker det er verdens undergang, og gjemmer seg i et bomberom på skolen. Der må ungdommene konfrontere hverandre og sine problemer for å finne ut av hva som skjer. 

– Jeg fikk inspirasjon fra en TV-serie hvor alle de voksne forsvant, men hovedinspirasjonen er fra filmen The Breakfast Club, som handler om noen ungdommer som har gjensitting på skolen og oppdager at de har mer til felles enn de selv tror, sier Frida. 

Veien videre 

Både Sol og Frida ønsker å fortsette med Bifrost til de er ferdig på videregående. Og håper at de kan få registrert gruppa som en organisasjon. Etter videregående kan det se ut til at de har litt ulike planer.  

– Jeg tenker å ta et år i Guatemala, hvor moren min er fra. Jeg vil være frivillig på noen skoler der og lære bort det jeg kan, forteller Sol. 

Frida kommer heller ikke til å legge fra seg lidenskapen for scenekunst. 

– For meg er det skriving jeg virkelig brenner for, så jeg vil nok fortsette med det. Jeg tenker at jeg vil bli manusforfatter, jobbe med regi og kanskje litt på scenen, men mest bak scenen.  

Likevel har de ambisjoner for å ta Bifrost videre, og er svært opptatt av å holde en god dynamikk i gruppa.  

– Et av målene er å ikke ha for mye øving, vi prioriterer høyt å ikke slite ut skuespillerne våre, bekrefter Sol.  

Silje Olsen