Eric – den unge filmskaperen med fire filmer på TIFF!

Skrevet av: Silje Olsen Engenes, infromasjonsansvarlig

Eric Jensen Stene er et kjent fjes hos oss på Tvibit. Han er med i det meste som har med film å gjøre, gjennom oss og andre prosjekter. Tromsøgutten på 23 år husker veldig godt hvordan film ble en del av livet. Det hele startet med en Nokia telefon. 

– Det begynte da jeg var 8 eller 9 år. Jeg fikk min første mobiltelefon i bursdagsgave som var en Nokia også fulgte det med Wimp abonnement og headset (Wimp er det som heter Tidal i dag). For meg var det helt mindblowing fordi telefonen kunne filme, også kunne man ta på pause mens man filmet. Det åpnet så mange dører! Da lagde jeg mye sketcher i hagen med naboer, og stop motion lego filmer. 

I 2010 startet han med YouTube hvor han hadde en kanal med barndomsvennen Johannes. De trengte et brukernavn, så de slo sammen navnene og kalte brukeren Erjo (Eric og Johannes). I tenårene hang de mindre og mindre i lag, ettersom de bodde så langt fra hverandre. Men Eric fortsatte å lage videoer under navnet Erjo, noe som endte med å bli kallenavnet hans på barneskolen, og som han fortsatt blir kalt av venner den dag i dag.

– Jeg er ikke like flink å laste opp på YouTube som jeg var, men i ny og ned hender det at jeg laster opp et eller annet køddeprosjekt eller en profesjonell video til min personlige konto. 

Eric laget alt ut ifra det han konsumerte fra andre sine videoer. Noe var improviserte sketsjer og «Let’s play» av Mario og Zelda.

– Siden jeg ikke hadde ordentlig mikrofon plugga jeg i en Singstar mikrofon og brukte det. Min faste YouTube intro var «Hello YouTube! It’s me, Eric!»  

Skjermbilde fra en av Erics første videoer, en så kalt «Let’s play»-video.

Dramalinja 

Som 8 åring gikk Eric på teater på Kulta, det passet bra siden han elsket å underholde. Der var han frem til et avslag som bidro til at han ikke turte å dra dit igjen.  

– Det var ei på gruppa mi som jeg var forelsket i, jeg sa det til henne, men hun likte meg ikke tilbake så jeg turte ikke å dra tilbake.  

Da Eric skulle velge studieretning på videregående stod valget mellom medier og kommunikasjon eller dramalinja. Valget falt på dramalinja ettersom han allerede hadde grunnleggende kunnskap om film og foto, og ønsket heller å fordype seg i teater, dramaturgi og skuespill. Det var også relevant for filmskapning.

–  Etter å ha vært aktør på Tromsøpalmen (ungdomsrevyen ved Grønnåsen ungdomsskole) i 10. Klasse syntes jeg det var så gøy at det ble naturlig for meg å gå dramalinja.   

Audiator 

Det var tidlig i tenårene at han kom i kontakt med Erling Solvang som er fagleder i Fritidsseksjonen i kommunen. Erling er ansvarlig for Audiator på Utsikten. Gjennom han har Eric fått mange oppdrag bak kamera, og da skulle det bare mangle at han fikk et greit tilbud senere.  

– Erling tok kontakt med meg etter å ha sett en YouTube sketsj jeg og mine bestevenner lagde i 2017. Han sa at de kunne ordne et kontor til meg hvor jeg kunne jobbe.

Studioet til Eric på Stakkevollan.

«The Trio» 

Eric har to bestekompiser som har vært med på hans reise inn i film-verdenen. Han møtte Kasper og Torgeir da han var 12 år gjennom internett, de holdt også på med Youtube. 

– Jeg vet ikke hvordan det skjedde men vi adda hverandre på Skype og begynte å prate der. Vi bestemte oss for å møtes sommeren 2013. Siden da har vi vært bestekompiser. 

Gjennom årene har gjengen funnet på mye rart, og fått mange muligheter til å utvikle talentene sine. Eric og Kasper var blant annet med å filme og produsere Understrøm, som er et prosjekt av Fritid i Tromsø kommune, de arrangerte konserter som ble livestreamet.  

Torgeir, Kasper og Eric.

Under koronatida ble Eric og kompisen Torgeir ansatt i et produksjonsfirma etter at de var med å produsere livesending fra Hålogaland teater på 17. Mai.  

– Etter et knapt år i firmaet bestemte selskapet å danne et eget streaming studio. Mens jeg og Torgeir flyttet alt av utstyr fra kontoret og inn i studiolokalet med hjelp av Kasper, tenkte vi at vi bare kunne gå live der og da. Vi gikk live på Kasper sin personlige Facebook-profil, og lagde «The Kasper Show». 

Det endte opp med å bli en ukentlig greie, hvor Eric var host og Kasper var gjest, Torgeir var produsent. De sendte live hver fredag over en periode, og byttet host i stedet for gjest. Eric forteller at de snakket om alt mulig rart og brukte engelsk som hovedspråk. 

– Jeg var ganske langt nede 

Etter å ha jobbet med innholdsproduksjon for selskapet i to og et halvt år, ble Eric sykemeldt. Han var utbrent og merket en endring i gleden av å være på jobb.  

– Vi merket at det ble mindre gøy og det ble veldig fokus på effektivitet. Jeg ville jo legge inn ekstra arbeid for å levere et produkt jeg kunne stå bak, og det funket ikke. Jeg brant meg ut flere ganger og ble sykemeldt. Da var jeg ganske langt nede. 

Han måtte flytte ut av kollektivet med guttene og hjem til mor. Etter en stund måtte han finne ut om han ville si opp jobben i selskapet.  

– Jeg fikk en telefon fra Axel på Tvibit oktober 2022. Han ville at jeg skulle lage en reklamefilm for filmveksthuset. Jeg måtte finne ut hva jeg ville gjøre, og sa opp jobben i selskapet i desember. Januar året etterpå dro jeg til Tvibit for å lage reklamefilmen. Jeg skulle gå «all inn» på videoen, og gjøre den så bra som overhodet mulig.  

Det å lage filmen for Tvibit fikk Eric opp av gropa. Han måtte finne en ny rutine og begynne helt på nytt.  

– Ofte dro jeg til Tvibit bare for å henge også, jeg likte å være der. 

Eric på filmjobb for Musikkfest Tromsø.

Tvibit-kid 

Erics første møte med Tvibit var da han fylte 13 år. Han fikk høre at det var et sted i byen man kunne låne filmutstyr helt gratis. På sin 13-årsdag reiste han inn til byen og lånte alt han kunne få tak i.  

– Jeg jobbet også på gamle Tvibit under PRYO-uka på ungdomsskolen, da ryddet jeg på filmlageret og laget en reklame for utstyrslån. Det var veldig gøy.  

De siste årene har han vært en del av NUFF – Nordisk ungdom film festival, hvor han fotograferer det som skjer. I 2023 fikk han også muligheten til å være mentor for en filmgruppe på Tvibit, hvor han og Agnes Zadewesser (også en ung filmskaper) lagde filmen «Amanda» som fikk publikumspris under NUFF 2023.  

– Det er interessant å se tilbake på fjoråret, det er et av de beste årene noen gang for min del. Det startet med at jeg var helt på bunnen, også endte jeg opp med å lage masse film.  

Hele fire filmer under TIFF 

Bare på det ene året klarte han å produsere 6 filmer (eskludert alle reklamene, promovideoer og aftermovies), hvor fire av disse vises under årets TIFF - Tromsø internasjonale film festival.  

– Hvis jeg noen gang vinner en Oscar skal jeg gi en shout out til Erling Solvang, som har vært med siden starten nesten.  

Eric på innspilling av musikkvideoen «The Dance Continues» med bandet A Million Pineapples.

Filmene som vises under TIFF er «Amanda» (regi Agnes Zadewasser), «Flower Bouquet» (musikkvideo til Mie Bergh), «The Dance Continues» (musikkvideo til bandet A Million Pineapples) og «Khawf» (Fear) (regi Kevin Berro).  

Les mer om filmene HER.  

Eric har også filmet flere musikkvideoer for Tromsøbandet Ringo Moon og A Million Pineapples, i tillegg til å filme Hvithai med regi Sofia Bandini.

Fremtiden og den største drømmen 

Om ikke lenge er neste filmprosjekt i gang. Eric skal igjen samarbeide med Agnes, og nå skriver de manus til sin neste kortfilm som skal filmes på Svarlbard. 

– Vi ble så motivert til å lage en film på egenhånd etter Amanda, så vi søkte midler fra Tvibitstigen og har en klar idé. Vi skal lage en skrekkfilm som filmes i en gruve på Svalbard. Det er egentlig det eneste jeg tenker på akkurat nå.  

Eric har alltid hatt en drøm om å være på TV, men ikke hvilket som helst program. Han kan godt stå opp tidlig for å være med på God morgen Norge som går på TV2.  

– Det er litt kødd, men det er jo også dritkult. For meg er det åpenbart at å lage en film med høyt budsjett er en drøm, men å være på God Morgen Norge er drømmen uansett, da har man klart det. 

Mia Eriksen