Ingen TIFF uten filmer støttet av Tvibit… nesten!

I år er flere av “våre” filmer med på programmet, noe vi er utrolig stolte over, og vi kan ikke gjøre annet enn å skryte av dem her. I filmene ser vi virkningene av et kompetansesenter for ung film. Med et slikt senter står du ikke alene i starten av karrieren. Du får et sted hvor du kan høste kunnskap, få veiledning, diskutere med kollegaer, låne utstyr og få den økonomiske støtten du trenger til å gjennomføre dine prosjekter. I denne lista finner du filmer fra de ferskeste ferske filmskaperne, til de som har et par filmer bak seg. Felles er at filmene har fått støtte og mentoring av Tvibit.

Vi kan ikke lage denne listen uten å nevne Life is Beautiful - Al Haya Helwa, åpningsfilmen av årets TIFF. Denne filmen er ikke støttet av Tvibit Filmfond, men regissør Mohamed Jabaly har vært en del av oss helt siden han ble invitert opp i 2014 til det som skulle bare være en måneds utveksling. Mohamed fikk ikke dra tilbake, han fikk heller ikke visum i Norge. I filmen følger vi hans syv år lange kamp for oppholdstillatelse, hans liv i Tromsø, og hvordan han blir en del av filmmiljøet her.
I dag er vi stolte over at han leder arbeidet vårt med Tromsø-Gaza vennskapsbyprosjektet. 

Filmen fremprovoserer latter, gråt og alt imellom. Mohamed er vår kollega, han er Tvibiter og vi anbefaler alle å se filmen. 

Regi: Mohamed Jabaly, 2023, 1t 30m, program: Åpningsfilm

Mandag 15. januar, Kl 19:00, Kulturhuset, Fokus 1, 2 og 4
Fredag 19. januar, Kl 09:15, Hålogaland Teater.
Søndag 21. januar, Kl 11:30, Verdensteatret

Life is Beautiful - Al Haya Helwa Regissør: Mohamed Jabaly

Practice - (Å Øve) tar for seg en av vår tids store kriser, klima. Trine, en ung klimaaktivist og musiker, skal på audition i operaen i Oslo. Det er bare et problem - Trine bor i Lofoten. Hun bestemmer seg for å legge ut på en over 150-mils haiketur til hovedstaden. Filmen har vunnet flere internasjonale priser.

Regi: Laurens Pérol, 2023, 1t32m, program: Film fra nord
Torsdag 18. Januar Kl 21:15 Verdensteatret
Fredag 19. Januar Kl 15:45 Driv Kino 
Søndag 21. Januar Kl 17:00 Fokus 5

Practice - (Å Øve) Regissør: Laurens Pérol

Up to Snuff - følger Kali, en spesialeffektsminkør, som jobber på en lavbudsjett skrekkfilm med et kaotisk og farlig arbeidsmiljø. Filmsettet er preget av konstante uenigheter mellom regissøren og produsenten, og når Kali risikerer å miste jobben presenterer en gylden og grotesk mulighet seg.

Regi: Arjun Acharya, 2022, 20m, del av: NUFF: Kortfilmer fra unge talenter
Fredag 19. januar, Kl 15:15, Fokus 5

Up to Snuff Regissør: Arjun Acharya

Amanda - skildrer realiteten ved seksuelle overgrep i nære relasjoner fra et ungt perspektiv. I kortfilmen møter vi Amanda på et overnattingsbesøk hos tante og søskenbarn.

Regi: Agnes Viktoria Kristina Zadewasser, 8m, Del av: NUFF: Kortfilmer fra unge talenter
Fredag 19. januar, Kl 15:15, Fokus 5

Amanda Regissør: Agnes Viktoria Kristina Zadewasser

"Flower Bouquet" er den nyeste musikkvideoen til Mie Bergh.
Med Arktisk Filharmoni på laget, musikk arrangement av Alexander Aarøen Pedersen og innspilling av Sivert Henriksen og Mie Bergh er dette en storslott opplevelse. 

Regi: Eric Jensen Stene, 2023, program: Music Videos: Arctic Soundscape
Fredag 19. januar, Kl 17:45, Utekino

Flower Bouquet Regissør: Eric Jensen Stene

Have you seen her ("Har du sett ho") - En eksperimentell film som tar oss med på en sanselig reise gjennom vinteren i et nordnorsk øysamfunn. Filmen utforsker grensene mellom lys og mørke samt mennesker og natur.

Regi: Astrid Ardagh, 2023, 15m, del av: FFN - Young Directors / Student Films
Fredag 19. januar, Kl 16:15, Fokus 4
Lørdag 20. januar, Kl 12:30, Driv Kino

Have you seen her ("Har du sett ho") Regissør: Astrid Ardagh

Project Dad ("Prosjekt Pappa") - Kan Camilla, en kunstner og feminist, og hennes “sjekkekunstner”-pappa finne en måte å sameksistere på, til tross for deres sterke meningsforskjeller?

Regi: Camilla Jämting, 2023, 28m, del av: FFN - Shorts 4
Onsdag 17. januar, Kl 18:45, Fokus 2
Fredag 19. januar, Kl 20:15, Fokus 4
Lørdag 20. januar, Kl 09:30, Fokus 4

Project Dad ("Prosjekt Pappa") Regissør: Camilla Jämting

The Dance Continues - Hver gang ‘A Million Pineapples’ slipper musikkvideo er det full fest - denne videoen er intet unntak! Her parodieres roller derby-filmer, og A Million Pineapples underholder med sin uhøytidelige letthet.

Regi: Eric Jensen Stene, 2023, 3m, del av: Music Videos: Underground Sounds
Fredag 19. januar, Kl 18:45, Utekino

The Dance Continues  Regissør: Eric Jensen Stene

Fear ("Khawf") - gir et blikk inn i livene til skeive i Midtøsten ved å portrettere drag-artisten Frida Marida (Hani Assaf).

Regi: Kevin Berro, 2024, 10m, del av: Arctic Pride’s Queer Night, FFN - Young Directors / Student Films

Torsdag 18. januar, Kl 18:00, Off Screen
Fredag 19. januar, Kl 16:15, Fokus 4
Lørdag 20. januar, Kl 12:30, Driv Kino

Fear ("Khawf") Regissør: Kevin Berro

I denne lista kunne vi nevnt mange flere. Årets TIFF-program inneholder flere filmer med sterk tilknytning til Tvibit, bl.a. en drøss med Tvibit “Alumnis”. Det er ordentlig spennende å følge med på hva dere får til ,og vi gleder oss til å følge med på fortsettelsen.

Mia Eriksen